A szoptatás csodálatos dolog, ugyanakkor körültekintést is igényel.

Már a várandósság kezdetén inkább mindent többször megnéztem, mit lehet és mit nem, alaposan utánajártam mindennek, és ez a szoptatásnál is így folytatódott.

szoptatás iszsz anyaság

 

Hamar rájöttem, hogy az interneten mindent is megtalálni, ugyanaz a dolog – legyen szó ételről, italról, masszázsról, sportról, szépségcikkről – egyik oldalon tökéletesen biztonságosnak titulált, egy másikon a szöges ellentéte. Éppen ezért megfogadtam, hogy nem tájékozódom mindenhonnan, mellőzöm a fórumokat és csak néhány számomra hiteles forrásra támaszkodom: esetemben az anyukámra, egy könyvre és a barátnőimre, akik szintén anyukák. Szóval, ahogy szoktam, alaposan utánajártam, hogy mi a helyzet a szoptatás alatti masszázzsal. A kislányom hat hónapos, iszsz baba, és arra jutottam, hogy egy frissítő masszázsnak nincs akadálya. Kiemelném, hogy szerintem, hiszen anyuka vagyok, nem orvos, gyógyszerész vagy szoptatási tanácsadó, és azt vallom, hogy minden saját mérlegelés kérdése. (Egyébként a nyirokmasszázs ellenjavalt, a távozó méreganyagok miatt, amelyek, kiválasztódnak az anyatejbe).

El is mentem kétszer is ugyanabba a thai masszázsszalonba, persze a bő folyadékfogyasztásra ügyeltem, és arra, hogy masszázs előtt szoptassam meg a babámat. Mindkét masszőrnek mindkét alkalommal jeleztem a biztonság kedvéért, hogy szoptatok. Mindkétszer az volt a válasz, hogy  legyek teljesen nyugodt. Minden rendben is volt a masszázs után, amikor a kislányom megéhezett, megetettem, nem tapasztaltam változást, így harmadik alkalommal nyugodtam mentem, és vártam az egy órányi ellazulást. Ekkor már nem szóltam a hölgynek a szoptatás miatt, hiszen ugyanabba a szalonba mentem, és már ketten is mondták, plusz a recepciós hölgy is, hogy nincs miért aggódnom.

Már majdnem végeztünk a masszázzsal, amikor a masszőr bekente a nyakamat egy erős illatú balzsammal. Ilyen az előző két alkalomnál nem történt. Kérdeztem is, hogy ez mi, a thai hölgy magyarul és angolul nem nagyon beszél, de kiderült azért, hogy thai balzsam. Megnéztem az összetevőket: kámfor, mentol, szegfűszegolaj többek között. Mint kiderült szoptatás alatt nem ajánlott… itt kezdődött a ’na most mit csináljak’ kálvária és a bennem felvetődő kérdések sorozata: miért nem ajánlott, mennyi ideig nem lehet szoptatni, milyen éjszaka elé nézünk?

szoptatás iszsz anyaság

Körbekérdezősködtem, és a neten is utánanéztem, de kizárólag egy számomra mértékadó helyen, nem pedig fórumokon. A facebookon van egy szuper csoport, be is linkelem.

ahol szoptatási tanácsadók válaszolnak, akik között vannak, akik gyógyszerészek is. A kereső funkciót használva ki is dobta a szakértői véleményeket, amiből kiderült, hogy az egyik hiteles adatbázis – ahol gyógyszerekre, összetevőkre lehet rákeresni – magas kockázati csoportba sorolja a kámfort. Belinkelem ezt is, hátha neked is hasznos.

Ugyanakkor kitért rá a szakértő, hogy ez nem jelenti automatikusan azt, hogy tilos használni és fel kell függeszteni a szoptatást. Hivatkozva egy másik irányadó forrásra (Hale's medications & Mothers' Milk), ahol azt írják, a kámfor elővigyázatosan, kisebb testfelületen alkalmazva viszonylag biztonságos lehet szoptatás alatt, de erősen ajánlott helyette más, biztonságosabb szert keresni. Egy nagyobb, érettebb baba esetén egy kevés kámfor testfelszíni alkalmazása jó eséllyel nem okoz problémát. A mellen viszont tilos alkalmazni, ne érintkezzen direktben a babával és ne lélegezze be a kipárolgását közvetlenül, alkalmazását követően pedig kezet kell mosni. Mivel már nem tudtam visszacsinálni, így mérlegeltem: felfüggesszem a szoptatást vagy ne.

A gyógyszerész ismerősünk azt javasolta, hogy nyolc órát várjak a szoptatással, ezért úgy döntöttem, nem rizikózok. Minimális anyatejem volt lefagyasztva, és az egyik barátnőm is kisegített anyatejjel, így tizenöt órán keresztül nem adtam a kislányomnak a tejemből, és ezidő alatt kétszer fejtem, amit ki is öntöttem. Nagyon mérges voltam magamra, de egyúttal elhatároztam, hogy (amellyett, hogy abba a masszázsszalonba nem megyek soha többet), időnként fejek majd le tejet hogy legyen a biztonság kedvéért, és újra beigazolódott, hogy a szoptatás mennyire csodálatos dolog, és mennyivel egyszerűbb, mint éjszaka a fagyasztóból lefejt tejet vagy tápszert melegíteni.